Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Tanıtım
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2017 yılında lisans düzeyinde eğitim faaliyetine başlamıştır. Bölüm, teorik ve uygulamalı alanlarda temel becerileri kazanmış, araştırma yapabilen, sorgulayabilen, yorumlayabilen ve bağımsız projeler geliştirebilen, etik değerleri özümsemiş araştırmacılar ve uzmanlar yetiştirmektedir. Bu program ile yüzyılın en hızlı ilerleyen ve disiplinler-arası bir bilim olan biyoteknolojinin çeşitli alanlarında hizmet vermek ve araştırma yapmak üzere lisans seviyesinde nitelikli bilim insanı ve uzman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 2017-2018 eğitim öğretim yılında tezli yüksek lisans, 2022-2023 eğitim öğretim yılında doktora programlarında eğitim vermeye başlamıştır. Bölümümüzde eğitim öğretim faaliyetleri, 3 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma görevlisi tarafından yürütülmektedir. Her yıl lisans düzeyinde ortalama 30 öğrenciye öğretim olanağı tanıyan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde Eğitim Öğretim faaliyetleri başarıyla sürdürülmektedir.
Kariyer Olanakları
Moleküler Biyoloji ve Genetik kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar araştırma destek programlarında birinci derecede önceliğe sahiptir. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü tamamlayarak mezun olan öğrenciler, ülke ekonomisi ve gelişimine katkı sağlayacak olan başta biyoteknoloji alanında yeni ürünleri geliştirebilecek kapasite ve bilgi birikimine sahip uzmanlar olacaklardır. Mezunlarımızın, moleküler biyolog olarak akademik kariyerin yanı sıra, kamu ve özel sektörde, biyoteknoloji şirketlerinde özellikle medikal/farmasötik endüstrisinde, gıda sanayisinde, çevre ve doğal hayatı koruma ile ilgili kamu ya da özel kuruluşlarda, hastanelerde ve laboratuvarlarda, biyomedikal cihazlar ile ilgili şirketlerde araştırıcı ya da yönetim kademelerinde istihdam edilmeleri mümkündür.
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde internet ve projeksiyon donanımlı 60’ar kişilik 3 sınıf, 30 kişilik 1 sınıf ve 2 öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin araştırma faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri 5 araştırma laboratuvarı mevcuttur. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencileri mevcut eğitimlerine devam ederken, başarı şartlarını sağladıklarında 2. sınıftan başlayarak Kimya ve Gıda Mühendisliği Bölümlerinde Çift Anadal ve Kimya Bölümünde Yandal Eğitimi yapabilmektedir. Son sınıf öğrencilerimiz Mesleki Uygulama Programı İlke ve Esaslarındaki şartları sağladıklarında, Bölümümüz ile Mesleki Uygulama Protokolü’nü imzalayan kurumlar arasında yapılan Mesleki Eğitim Uygulama protokollerine göre bu kurumlarda ücret alarak çalışabilmektedir.
Bölümümüz FEDEK tarafından ilk kez değerlendirilmiş ve lisans programına 4 Ocak 2023 - 30 Eylül 2025 süresince akreditasyon verilmiştir.
Programımızın Öğretim Amaçlarını şöyle sıralayabiliriz
- Alanında yetkin ve temel pratik becerilere sahip olmak, çağdaş teknolojileri takip etmek ve çalışmalarında uygulama becerisi kazanmak
- Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında bilimsel verileri analiz eden, yorumlayan düşünce yapısına sahip olmak
- Toplumsal bilinç kazanmak, çevresel ve sağlık konularını modern yaklaşımlarla ele alıp çözüm üretmek
- Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki mesleki etik ilkeleri özümsemek
- Ulusal/uluslararası araştırmalarda bilimsel araştırmalar yapmak, disiplinler arası proje üretmek ve üniversitelerde akademik personel olarak görev alabilecek yetkinliğe sahip olmak
Program Çıktıları
Bölümümüzden mezun oluncaya kadar size kazandırmayı taahhüt ettiğimiz bilgi, beceri, deneyim ve davranışları tanımlayan ifadelerdir.**
- Moleküler biyoloji ve genetik alanında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur, güncel teknikleri ve analiz yöntemlerini kullanır.
- Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili problemleri tanımlar, deney tasarlar ve gerçekleştirir, verileri çözümler ve sonuçları yorumlayarak çözüm yolları üretir.
- Hayat boyu öğrenmenin önemini benimser, alanı ile ilgili güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirir.
- Bir yabancı dil kullanarak alanındaki gelişmeleri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
- Alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve yeni fikirleri alanın gerektirdiği düzeyde teknolojik yazılım ve iletişim teknolojileri ile uygular.
- Verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun hareket eder.
- Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
- Ulusal veya uluslararası toplumsal sorunların çözümünde uyumlu bir şekilde takım çalışması yapar.
- Kalite ve güvenlik konularına uygun hareket eder.
- Kuramsal ve uygulamalı çalışmalardan elde ettiği verileri toplumsal sorunların çözümünde kullanır.